Effectief leiderschap

“A boss says ‘Go’. A leader says ‘Let’s go together’.”

Niet iedereen die mensen aanstuurt is meteen een leider. Een goede leider kan bergen verzetten samen met zijn team. Leiderschap vraagt veel van u, maar het goede nieuws is dat de kunst van het leidinggeven iets is wat u kunt ontwikkelen. Door uw vaardigheden te ontwikkelen kunt u een win-win situatie creëren voor alle betrokken: uzelf, uw team en uw organisatie. Als leider is het belangrijk te beseffen wat een grote invloed u heeft.

Kenmerken van effectief leiderschap

Effectieve leiders weten dat leiderschap gepaard gaat met constante uitdagingen. De kunst zit hem in het omgaan met deze uitdagingen. U krijgt te maken met medewerkers die ongemotiveerd zijn, die weerstand bieden en die ziek worden. Teams die de focus niet kunnen behouden. Een directie of management boven u die hoge en soms onmogelijk lijkende eisen stellen. Bepaalde kenmerken onderscheiden effectieve leiders en hun high-performing teams van anderen. Dat zijn met name de volgende eigenschappen:

  • Teamleden weten hun leider te vinden
  • De leider gaat soepel om met weerstand
  • Het team voelt zich betrokken en verantwoordelijk
  • De sfeer is goed: het team heeft energie en plezier

Trainingen op maat

Wilt u uw vaardigheden als leider ontwikkelen zodat u en uw team het onderste uit de kan kunnen halen? Dan bent u hier aan het goede adres voor trainingen in alle facetten van het leidinggeven. Wij bieden trainingen op maat zodat de training volledig in kan worden gericht op uw behoeften.

Werken aan de betrokkenheid van uw team

Hoe krijgt u uw team mee met de gestelde missie? Daarvoor heeft u verschillende tools tot uw beschikking, zoals het goed gebruik maken van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken, het geven van zowel positieve als opbouwende feedback en het geven van meer verantwoordelijkheid aan het team. U heeft inzicht in de groepsdynamica en u kunt effectieve interventies toepassen. De groepsdynamica speelt een grote rol bij de mate van betrokkenheid van medewerkers in het team.

U kunt zelf aangeven waar u op wilt focussen tijdens een training. De achtergronden van feedback of groepsprocessen bijvoorbeeld, of concrete gesprekstechnieken. Wij bieden concrete praktische trainingen om u bij uw leiderschap te helpen. Uw focus staat centraal en we willen u graag ondersteunen om de onderlinge feedbackcultuur en optimale samenwerking van uw team te stimuleren tot het behalen van het gezamenlijke doel.

Uw rol binnen de organisatie

Leidinggeven gaat verder dan u en uw team. Wij kunnen u begeleiden bij het omgaan met de positie die u heeft onder en boven een team. Al heeft u de perfecte regie over uw team, u zult ook de verwachtingen van de directie boven u moeten managen. Daarbij kan de communicatie met uw MT collega’s veel helpen. En wij ondersteunen u daar graag bij.

Haal het beste uit uzelf en uw team: als leider maakt u het verschil.

Neem direct contact op voor een oplossing op maat. Of laat uw gegevens achter, dan neem ik graag contact met u op.