Kopp-coaching: kind van ouder met psychische problemen

Begeleiding voor kinderen van ouders met psychische problemen

Niet alle kinderen hebben een fijne jeugd vol spelen, voorgelezen worden en gezellige maaltijden aan de keukentafel. Kinderen van ouders met psychische problemen (afgekort KOPP) hebben het niet gemakkelijk. Deze kinderen hebben een vader of moeder met een psychische stoornis, een depressie of bijvoorbeeld een verslaving (Kind van een Ouder met een Verslaving, zij hebben, net als KOPP, soortgelijke gevolgen vanuit de kindertijd in hun Volwassen leven meegenomen). Zij groeien op in een ongewone thuissituatie, die vaak een te grote verantwoordelijkheid op jonge leeftijd betekent, waarbij het ‘kind zijn’ niet zo ‘normaal’ geweest is.
Zo’n jeugd kan een gigantische impact op een kind hebben, en ook als volwassene kun je de gevolgen nog merken. Daarom is ondersteuning erg belangrijk om te ontdekken wie je bent en wat je nodig hebt. Ook al heb je dat zo geleerd: je hoeft het immers niet alleen te doen.

individuen

Hoe is het om op te groeien in zo’n lastige thuissituatie?

Elke situatie is anders, maar de problemen waar KOPP kinderen mee kampen zijn vergelijkbaar. Helaas ligt er een te grote last op kinderschoudertjes, waardoor deze kinderen vaak de volgende problemen zullen herkennen.

 • Er is te weinig ruimte om kind te zijn: je moet te snel volwassen worden
 • Anderen leunen op jou ondanks je leeftijd – er komt een te grote verantwoordelijkheid op je schouders
 • Je vindt het lastig om emoties te reguleren of om met gevoelens om te gaan – jouw behoeftes zijn ook heel vreemd
 • Grenzen aangeven is moeilijk: je bent er altijd voor iedereen
 • Je voelt je niet veilig en niet ‘genoeg’

Ik weet hoe het voelt

Ik ben zelf een kind van een moeder met een psychische aandoening. Mijn jeugd was erg moeilijk, maar ik ontdekte pas later wat de oorzaak was: mijn moeder heeft psychische een combi van stoornissen (oa borderline, niet gediagnosticeerd). Dat betekent dat het dagelijks leven heel lastig was voor mijn moeder. Grenzen, conflicten en stress leiden al snel tot grote problemen voor haar. Ook de relatie tussen mijn ouders stond vaak onder druk, wat zich bijvoorbeeld uitte in dagelijkse ruzies en te weinig blijken van liefde.

Dit had zijn weerslag om mij. Mijn eigenwaarde was te laag en ik kende mijn eigen behoeftes niet. Ik was erg onzeker over wie ik was en wat ik wilde in mijn leven. Ik voelde me vaak radeloos, vooral omdat ik niemand had met wie ik goed over mijn thuissituatie kon praten. Dat leidt tot patronen van vluchten (ook naar piekeren) en vechten en ook van bevriezen (naar binnen klappen).

Ondertussen heb ik geleerd om mijn moeilijke jeugd een plekje te geven en een positief zelfbeeld te krijgen. Dat heeft me enorm geholpen. Inzicht was hierin een sleutel, maar ook beweging om stress en adrenaline uit mijn lijf te werken.

Je kunt je situatie niet veranderen. Immers: ik mocht de hoop op een beter verleden opgeven. De rouw te nemen en toestaan wat er in het hier en nu is.

Daar heeft begeleiding mij ook erg bij geholpen, in een groep en ook individueel. Juist bij mensen die snappen waar je doorheen gaat.

Met de juiste technieken en verwerking weet ik wel hoe ik nu in de situatie zit. Vanwege mijn ervaring wil ik me inzetten voor kinderen die iets vergelijkbaars meemaken. Dat doe ik vanuit het bestuur van stichting Labyrint-In Perspectief, maar ook via persoonlijke begeleiding van volwassenen die een soortgelijke beleving hebben.

Hier ben je welkom voor steun

Veel KOPP kinderen hebben niemand om mee te praten over hun situatie, vooral als ze, net zoals ik, bovendien enigst kind zijn. Omdat ik als kind van een moeder met een psychische ziekte weet hoe belangrijk steun is, wil ik doen wat ik kan om deze kinderen te ondersteunen.

Dankzij o.a. mijn levenservaring en opleidingen kan ik je helpen om het beste uit jezelf te halen. Want als iedereen op jou leunt, heb je zelf juist ook steun nodig.

Als je vanaf jongs af in een lastige thuissituatie leeft, weet je niet meteen dat jij of jouw gezin ‘anders’ is. Als kind of volwassene van een ouder met een psychiatrische aandoeing is het belangrijk om je hier bewust van te worden. Dat kan extra lastig zijn als de aandoening bij je ouder niet gediagnostiseerd is, omdat je geen erkenning van buitenaf krijgt.

Ik kan je nu wel helpen om je situatie door een andere bril te bekijken. Je mag trots op jezelf zijn voor hoe je het redt en er mag ruimte zijn voor jouw behoeften.  Jij mag in jouw leven jezelf centraal zetten. Dat is ongelooflijk patroon-doorbrekend en vreemd. En ook heel fijn als je daarin steun krijgt.

Samen kunnen we ontdekken welke stappen je kunt zetten om te helen. Centrale vragen zijn o.a.

 • Hoe krijg je autonomie over je leven?
 • Wat zijn jouw behoeftes eigenlijk?
 • Hoe ontwikkel je je eigen normen en waarden?
 • Hoe kan je je gevoelens constructief uiten?
 • Hoe buig je jouw ‘script’ vanuit vroeger om tot een mooi en gelukkig leven
 • Hoe ga je constructief fijne relaties aan?
 • Hoe herkader je en kan je je losmaken uit destructieve (overlevings)patronen en relaties?
 • … Effecten voor jou in je leven.

Weet dat je niet alleen bent: er zijn naar schatting zo’n 400.000 ouders in Nederland met een psychische aandoening. Als je in zo’n gezin opgroeit, doet het erg veel met je en ontwikkel je, logischerwijs, overlevingspatronen. 30% van hun kinderen loopt zelf psychiatrische schade op. In ieder geval kan de invloed zich als volwassene nog bij ons allemaal in bepaalde patronen uiten.

Weet je welkom om contact op te nemen om hierover verder te praten en je ondersteund te weten. Als je het fijn vindt kun je in plaats van individuele begeleiding ook kiezen voor begeleiding in groepsvorm. Zo ontmoet je mensen die een vergelijkbare ervaring hebben en kun je van elkaar leren.

Ik nodig je van harte uit om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Neem gerust contact op om hierover verder te praten. Of laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op. Mocht je je in het bovenstaande herkennen, heb ik speciaal een website opgericht voor je: koppkind.nl.

Ga direct naar deze website om nog meer van mij en je lotgenoten te lezen. Daarin deel ik nog meer informatie die voor jou interessant kan zijn. Welkom!