Leiding geven aan verandering

Als leider is één begrip voor jou van groot belang in tijden van verandering: overtuigingskracht. Hoe ga jij staan voor de gewenste verandering en krijgt u mensen mee? Als leider ben je altijd een stap verder dan de rest. Daarom wordt naar jou gekeken voor focus als jouw team in de steigers staat.

 

training-leiders

Overtuigingskracht

Dit is een kracht waar jij iets geweldigs mee kan doen, maar tegelijkertijd betekent het dat veranderen ook voor jou als leider niet eenvoudig is. Weerstand en onzekerheid vanuit de organisatie komen jouw kant op. Het is jouw verantwoordelijkheid hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Om jouw goede ideeën tot hun recht te laten komen heb je overtuigingskracht nodig bij zowel de mensen boven jou – jouw directie – als onder jou – jouw team. Bij dit onderdeel van jouw leiderschap kan Shine Academy je ondersteunen.

Overlevingspatronen tijdens onbekende situaties

Een verandering betekent per definitie iets ‘nieuws’. Dat geeft vanzelfsprekend onzekerheid, ook voor jou als leider. Situaties die jou nog niet eerder heeft meegemaakt en mogelijk niet heeft ingeschat dienen zich voor. Als leider kan het soms voelen alsof je er alleen voor staat. Ieder mens heeft een in zijn hersenen ingebouwd mechanisme om hiermee om te gaan. Zie het als een overlevingspatroon, een veilige modus om op terug te vallen in onbekende situaties. Hoewel het meestal fijn is als onze hersenen ons helpen met hun ingebouwde mechanismen, kan soms zo zijn dat het patroon waarop je terug neigt te vallen niet ideaal is voor de situatie. Dat wil zeggen: niet de meest constructieve strategie op de wat langere termijn.

Wellicht herken je het terugvallen op een bepaald patroon bij jezelf. Als u liever vanuit kracht zou reageren op onbekende situaties dan vanuit oude patronen, is er goed nieuws: het is mogelijk jouw hersenen bij te laten leren. Door middel van bewezen technieken kun je jouw hersenen nieuwe gewoontes aan leren die een meer constructieve weg inslaan. Het begint bij het leren herkennen van jouw eigen triggers en stress.

Kennis van groepsdynamica

Groepsdynamica spelen een zeer grote rol in iedere organisatie. Met name het effect van groepsdynamica in tijden van verandering wordt vaak onderschat. Ook stress is een factor om rekening mee te houden. Door meer kennis te vergaren over deze processen, leer je verandering veel effectiever te managen. Dit wordt met name waardevol als je de waarde van jouw medewerkers ziet en met hen heeft onderzocht hoe zij waarde toe kunnen voegen aan de verandering. Ook hier kunnen wij jou bij ondersteunen. 

Wat een training jou biedt

Wij kunnen je helpen om jouw overtuigingskracht tijdens veranderingen te vergroten. Dit doen we door jou effectieve tools te bieden die rechtstreeks in de praktijk toepasbaar zijn.

  • Je leert om jouw stakeholders te overtuigen zodat zij achter jou en jouw creatieve ideeën staan.
  • Je leert om het beste uit jezelf als leider te halen tijdens een verandering. Inzicht in jouw mogelijkheden en grenzen op het gebied van tijd en kwaliteiten. Tools om jouw eigen kracht in te zetten.
  • Je leert om tijdens hectische perioden de focus te behouden: organisatiedoelen moeten gerealiseerd worden, het werk komt niet stil te liggen maar tegelijkertijd moet de verandering in de organisatie worden doorgevoerd.

Na afloop van de training heb je tools om leiderschap te geven in een veranderende omgeving, vanuit jouw eigen kracht. Je kunt jouw stakeholders overtuigen zodat de organisatie achter je staat. Vanuit een helicopter view kun je iedere veranderende situatie aanschouwen en sturing geven middels inverventie. De verandering wordt realiteit.