Er zijn momenten in een mensenleven dat je verlangens hebt, maar je er niet toe kunt zetten tot het verwezenlijken ervan. Een goed voorbeeld hiervan is mijn wens dat ik wilde gaan bloggen. Er is een sterke behoefte bij me om de kennis die ik in mij draag, te delen, maar de actie ontbrak. Ik moest eerst patronen doorbreken.

Stress-mechanismen

Er heersen angst-denkpatronen in onze minds. Dit kan komen doordat er in het verleden bijvoorbeeld afkeuring volgde op het uiten van een verlangen. Zo was dat bij mij. Dit patroon om mijzelf dan vervolgens niet te uiten, heeft zich dan genesteld in mijn gedrag. Dit oude patroon is ontstaan uit zelfbescherming. Demotiverende gedachten nemen dan, vanuit het patroon, de overhand. ‘Je kunt niet schrijven’ of ‘dit is nutteloze informatie, wie heeft er wat aan?’. De angstige denkpatronen komen op dreef, een stress-mechanisme dat je in alle handelingen beperkt. Dat was vroeger wellicht functioneel. Maar nu?

Het oude patroon geeft frustratie in het hier en nu

Niet komen tot actie, tot de écht doen wat je écht wilt, frustreert nu. De uitingsvrijheid van wat je wérkelijk wilt, wordt beperkt en uitstel, passiviteit of sabotage zijn het gevolg. Er zijn echter mogelijkheden om het patroon te doorbreken en jouw verlangens waar te maken.

Uit het oude patroon stappen: Het patroon Door – Breken in het NU

Uit je oude patroon te stappen is een grote opgave. Het is confronterend en kost tijd. Ik deel je nu hoe het mij is gelukt, zoals je nu in deze blog merkt. Deze 7 tips zijn nuttig om je belemmerend patroon te doorbreken en zodoende te doen wat je écht wilt. En zo jouw vrijheid terug te krijgen.

Stap 1: stop impulsen en afleidend gedrag

Onrust is altijd op de achtergrond aanwezig wanneer je niet bezig bent met je wat je écht wilt. Stoppen met wat je als ‘afleiding ‘ reactief aan het doen bent, is dus een voorname 1e stap om concreet te gaan doen wat je echt wilt doen. Zo komen impulsen en afleidingen onder jouw
regie. Hiervoor is het nodig om te stoppen met wat je ‘ongefocust’ aan het doen bent. In het moment komen, is namelijk nodig om stappen te zetten in de richting wat je écht wilt. Om in het hier en nu te komen, zal je dus moeten stoppen met wat je aan het doen bent.

Stap 2: waarnemen in het hier en nu

Ons lichaam communiceert in constante mate met ons. Antwoorden kun je eenvoudigweg uit je lijf halen. Wat zijn lichaamssensaties? Een verstandige tip is om te letten op de ademhaling. Met de voeten stevig op de grond je lichaam bevragen: wat wil het nu echt? Daarnaast blijf je alert op je omgeving, terwijl je op het antwoord wacht. Een angstig denkpatroon zal ongetwijfeld de kop opsteken, maar het is cruciaal om waar te nemen wat er in dit moment is.

Stap 3: toelaten dat een oud denkpatroon de kop op steekt

Een oud, angstig denkpatroon zit er dus aan te komen. Laat dit zo zijn. Accepteer dat zij er zijn als je iets nieuws gaat doen. Verandering brengt namelijk altijd angst met zich mee. Dit gedrag afwijzen is geen vruchtbare hulpbron om jezelf te veranderen. Wees dus mild voor jezelf.

Stap 4: gedachten zien als passanten

Gedachten kun je waarnemen als wat ze zijn: passanten. Gedachten zijn een automatisme; een overlevingspatroon of gewoonte. Het is belangrijk alert te zijn op ons gedrag. Neem dus helder waar: deze angstige gedachten is het oude gedrag! Je hoeft hier niet op in te gaan. Sterker nog: je kunt ze als richtingaanwijzers gebruiken, ze leiden je namelijk, via je lichaam, naar je gevoel toe. Naar datgene wat jij NU verlangt.

Stap 5: voel aan: wat is nu goed voor mij?

Zowel je gedachten als je lichaam is een gegeven. Het hier-en-nu is dat ook. Toestemming geven aan het bestaan van oude angstpatronen brengt jezelf weer terug in het nu. Het betekent afdalen naar de antwoorden die je lichaam je geven. Vragen als: ‘wat wil ik nu echt ervaren?’ of ‘wat is mijn werkelijke verlangen?’ zijn op deze manier te beantwoorden.

Stap 6: deel je verlangen

‘Als je blijft doen wat je doet, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen’. Een uitspraak die treffend is. Streef je iets na, deel het dan ook om je heen, live of social. Wanneer je iets uitspreekt, erken je jezelf en plant je een zaadje in de wereld. Wanneer je dit uitspreekt zullen ook reacties volgen. Deze geven extra permissie en erkenning voor jezelf. En daarnaast heb je jouw verlangen in de wereld geuit. Het komt naar buiten, het gaat groeien: het verlangen gaat uit jouw geplante zaadje steeds groter groeien tot een mooie bloem.

Stap 7: maak afspraken met jezelf

Je mind is, áls het vanuit het hier en nu denkt, ook erg functioneel. Het helpt je beslissingen maken en jezelf te organiseren. Zet dit dus vanuit het hier en nu in. Maak afspraken met jezelf en schrijf deze op in je agenda. Zo wordt de activiteit concreet en leg je jezelf vast om tijd te maken om de bloem te verzorgen.

Ga nu zelf aan de slag en deel je ervaringen

Patronen doorbreken is een opgave. Dat weet ik als geen ander. Deze 7 tips helpen om op een concrete, gefundeerde wijze het veranderingsproces te doorlopen, weet ik uit eigen ervaring.

Wanneer je ze toepast, laat je me weten wat je ervaringen zijn? Leuk om van je terug te lezen wat er voor jou werkte!