[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tools voor change in een verandering
Veel mensen krijgen te maken met veranderingen. Persoonlijk. En ook in de organisatie waar we deel van uit maken. Als mens hebben één constante factor en dat ís verandering. Een verandering doet constant iets met ons mensen. Ook al willen we dit liever niet erkennen. We willen graag volwassen en professioneel zijn en ‘gewoon’ ermee omgaan. En toch lukt dat niet altijd.
Opeens staat de verandering voor de deur. Bijvoorbeeld:
- de omgeving van de werkplek verandert in flexplekken of een andere locatie
- de directie besluit te gaan fuseren
- de nieuwe leidinggevende komt met een nieuw plan
- de zoveelste reorganisatie wordt ingezet
- er gaan collega’s weg
- er komt een verhuizing aan
- er is sprake van ontslag op de afdeling
- er wordt een sociaal plan ingezet
Aan veranderingen worden we binnen organisaties vaak blootgesteld. We ervaren dan nieuwe omstandigheden. En wat blijkt nu? Als we ons, als mensen, willen aanpassen aan deze andere omstandigheden, voelen we ons oncomfortabel. Er gebeurt iets ‘out of the -bekende- box’. En dán gebeurt er iets met ons.
Uit onderzoek blijkt: in verandering oude patronen actief
Wat we namelijk zien uit onderzoeken is dat oude mechanismes en patronen uit de hersenen geactiveerd worden. Deze oude mechanismes zorgen ervoor dat oude stress- patronen ofwel de coping-mechanismes geactiveerd worden. Ooit leerden we als kind manieren om met nieuwe situaties om te gaan. En vaak worden deze mechanismes in de huidige veranderingen weer actief. Ons lichaam komt in actie, maar het lichaam handelt niet vanuit het huidige moment of omstandigheden. Ons lijf maakt ons namelijk, vanuit oude patronen, klaar om te vluchten, bevriezen en/of te vechten. Dat doen we bijna niet eens zelf. Het patroon neemt het over. En daardoor communiceren we wél op een manier, die niet past bij hoe we ons willen uiten. Dat is ineffectief. En niet bruikbaar voor wat we willen. Ook vaak voor de mens zelf niet. En toch gebeurt het.
Nu komen we terug op u: de organisaties. Door deze oude mechanieken vertalen zich als ineffectieve gedragingen en communicatie in een verandering. Dat uit zich bijvoorbeeld dat mensen met ‘de kont tegen de krib gaan’, weerstand bieden in elk overleg of vertellen ‘dat het vroeger beter was en weer zo moet’. De verandering lijkt te worden gesaboteerd. En eigenlijk wat er aan de hand is: er zijn oude mechanismes actief.
Van ineffectief naar effectief
Herkent u dit, dat hierdoor uw mensen in uw organisaties ineffectief met elkaar communiceren? Of bij stress op een nare manier met elkaar omgaan door te roddelen, een fusie of reorganisatie bijeenkomst dwarsbomen, elkaar aanvallen, discussiëren of lang en ineffectief vergaderen? En u weet ook wel: het is zeker geen onwil. En dat blijkt ook: Het blijkt vooral de onmacht en oude patronen van mensen te zijn, waar u mee te maken heeft. Maar u heeft er wel mee te dealen.
En daar willen wij u graag bij helpen. Wij willen hierin mensen ondersteunen om patronen, emoties en weerstanden te hanteren en om te zetten in effectief gedrag. We leren om in de verandering zichzelf en elkaar te horen en zien, waardoor er meer onderling begrip ontstaat, creatieve ideeën naar voren komen, oplossingen naar boven komen waar u nog niet aan had gedacht.
En niet alleen leidinggevenden helpen we: uw medewerkers ook. Stel nu dat hiervoor een oplossing is dat uw leidinggevende zijn of haar mensen mee krijgt in een verandering? En dat uw mensen tools krijgen om mee te gaan in de gewenste verandering, terwijl ze bij zichzelf blijven en effectief zichzelf in hun unieke talenten, creativiteiten en kwaliteiten in blijven brengen?
Neem gerust contact met ons op om verder te praten over de mogelijkheden voor u. Of laat uw telefoonnummer of mailadres achter, zodat we contact met u opnemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]